ESIINTYMISJÄNNITYS - 5 TÄRKEINTÄ VINKKIÄ


esiintymisjännitys, shy man

Esiintyminen on ihanaa, kutkuttavaa, jännittävää, mutta entä sitten kun jännitys menee överiksi?

1. VALMISTAUDU PAREMMIN KUIN HYVIN

Kun olet valmistautunut esiintymistilanteeseen hyvin sinulla jää paljon enemmän voimavaroja jännityksen hallintaan. Opiskele aiheesi, harjoittele kappaleesi, osaa se materiaali läpikotaisin, mistä puhut, laulat tai jota esität. Silloin sinun ei tarvitse jännittää enää siitä muistatko tai osaatko, kun olet varmistanut asian. Jos olet kova jännittäjä käy kaikki mahdolliset ja mahdottomat katastrofit mielessäsi läpi ja ratkaise mahdollinen kriisi-tilanne, miten luovit eteenpäin. Näin jo etukäteen kohtaat pahimmat pelkosi ja luot niihin järkeviä toimintamalleja kuinka tilanteesta selvitä. Mikä voi mennä pieleen? No, kaikkihan voi tietenkin mennä pieleen! Entä sitten?

2. LUO ITSELLESI TRIGGERI RENTOON OLOON

Paniikinomainen tunne hiipii selkäpiihin, vatsaan sattuu, tuntuu ettei saa happea, oksettaa, ahdistaa, toivoo että kuolisi vaikka mieluummin kun kohtaisi jännittävän tilanteen. Apua! En kuolekaan! Mitäs nyt... Itse totean aina jännittävässä tilanteessa, "kevyesti pompotellen kohti totuutta..." Ja sehän toimii. Ehkä siksi että olen kuin vahingossa onnistunut luomaan tuosta lauseesta itselleni triggerin, joka kiinnittää minut todellisuuteen, ja silmänräpäyksessä palauttaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

Mieti missä tilanteissa olet rento, aktiivinen ja toimintavireesi on sellainen, jossa pystyt hyviin suorituksiin? Muistele tilannetta, jossa olet ollut avoin ja rento ja aistisi ovat olleet auki. Kun muistelet tilannetta, liitä siihen jokin lause, esimerkiksi vaikkapa: ”Mä selviän tästä! Tästä tulee hauskaa! Mä pystyn kyllä!” Luo itsellesi sellainen lausahdus, joka tarkoittaa ihan kaikkea sitä joka saa sinut rentoutumaan. Kun kehon tila ja lause yhdistyy, siitä muodostuu sinulle posiitivinen triggeri, joka auttaa palauttamaan rennon olon ennen esiintymistä. Triggerin tulisi olla niin vahva, että se toimii missä tahansa tilanteessa. Ja älä unohda treeniä. Triggeriä täytyy toistaa useita kertoja, että se alkaa vahvistuu.

3. ASETA ASIAT OIKEISIIN MITTASUHTEISIIN

Faktahan on se että kaikki asiat voi elämässä nähdä kauhistuttavina asioina. Mitä tahansa vielä sattumatonta katastrofia voi alkaa heti pelätä ja alkaa tuon pelon määritellä elämää ja suhtautumista asioihin? Esiintymistilanne on tietenkin poikkeuksellinen, koska siihen liittyy aina jonkinlainen jännitys ja pelko, epäonnistumisesta, unohtamisesta, tai naurunalaiseksi joutumisesta, häpeästä. Joka tapauksessa jos olet menossa tilanteeseen jossa olet alttiina tuolle kaikelle olet jo todella rohkea. Voit olla ylpeä jo pelkästään siitä.

4. MIETI, MIHIN PYSTYT VAIKUTTAMAAN JA MIHIN ET?

Mitä tulee onnistumiseen tai epäonnistumiseen? On monia asioita elämässä ylipäänsä mihin me joko pystymme tai emme pysty vaikuttamaan. Emme pysty vaikuttamaan ulkona pauhaavaan lumimyrskyyn tai kaamoksen ainaiseen pimeyteen, mutta mihin voimme vaikuttaa on se miten siihen suhtaudumme. Annammeko sen masentaa mielemme ja laitammeko siihen vielä vähän lisää omia mausteita, niin että se varmasti myrkyttää mielen vai otammeko sen haasteena vastaan ja kun menemme läpi tuiskun. Voimme vaikka luvata itsellemme pienen palkinnon. Kotona menen saunaan tai kääriydyn vilttiin ja juon kuumaa teetä, enkä hievahdakaan sohvalta.

On asioita joihin emme voi vaikuttaa, esimerkiksi siihen pitääkö yleisö meidän esityksestä vai ei? Voimme mennä tilanteeseen ja tehdä parhaamme. Miksi sitä paitsi etukäteen murehdimme mitä meistä tai esityksestä ajatellaan, koska sehän on vielä tulevaisuutta. Ei sitä ole vielä tapahtunut, joten tuskin kenelläkään on siitä mielipidettä, älä siis ainakaan itse suolaa omaa suoritusta negatiivisilla ajatuksilla. Mihin me voimme vaikuttaa on ennakkotyö. Valmistaudu hyvin, ole tehtäväsi tasalla. Älä itse vie itseäsi epämukavaan tilanteeseen, jossa tunnet olevasi epävarma, vaan harjoittele tarpeeksi, jotta olet valmis selviämään haasteesta. Jos osaat jo, harjoittele vielä lisää. Koska jännittävä tilanne vaikuttaa, joko lataavasti tai lannistavasti. Mieti kummalla tavalla se sinuun vaikuttaa. Menetkö lukkoon ja lamaannut vai alatko ylikierroksilla höpöttää liian nopeasti. On hyvä tuntea itseään ja omia strategioita, joita automaattisesti käyttää, monet voivat olla aivan loistavia. Pienellä viilauksella pääset oikeanlaiseen vireeseen aina.

5. ÄLÄ KESKITY ITSEESI

Yksi ihan mielenkiintoinen ajatus on myös mitähän minusta ajatellaan, mitäpä silläkään on merkitystä? Tuskin suurinta osaa ihmisistä kiinnostaa tippaakaan uhrata niin paljon ajatuksia sinulle kuin kuvittelet, he ovat todennäköisesti itse paniikissa valitsivatko he oikeat vaatteet tilaisuuteen, ehtivätkö bussiin jos kävelee vai pitääkö juosta, tai onko tukka hyvin tai mitä nämä muut minusta ajattelevat. Eikö olekin lohdullista! Muista hengitellä ja yritä rentoutua. "Kevyesti pompotellen kohti totuutta!"

Esiintymistilanteeseen suhtautumiseen siis voi vaikuttaa ja siihen kuinka hyvin olet tehtäväsi tasalla, mutta itse esiintymistilannetta ei ihan täysin voi hallita. Me olemme vain ihmisiä, mutta niin on yleisömmekin. Olet edelleen hengissä? Niin olen minäkin, vaikka mietinkin koko ajan että mitähän sinä minusta ajattelet!

Inspiroivin terveisin,

Juha

Uusimmat postaukset