7 PARASTA VINKKIÄ BIISINTEKOON Á LA MAX MARTIN


Max Martin eli Martin Sandberg on monelle tuntematon nimi. Jos alan luettelemaan kappaleita, joita kyseinen henkilö on kirjoittanut, harva meistä pystyisi käsi sydämellä sanomaan, ettei herran tuotokset olisi entuudestaan tuttuja. Hän on ollut kirjoittamassa ja tuottamassa ikonisia kappaleita aikamme suosituimmille pop-artisteille. Kappaleisiin lukeutuvat mm. Britney Spearsin ‘Baby One More Time’, Katy Perryn ‘I Kissed A Girl’, Taylor Swiftin ‘Shake It Off’ ja Ariana Granden uusin hitti ‘No Tears Left To Cry’.

Martin on tietoisesti pysynyt musiikkibisneksen taustajoukoissa, eikä ole juurikaan antanut haastatteluja medioille. Ruotsalainen DiWeekend -lehti sai kunnian haastatella Martinia pari vuotta sitten ja poimin haastattelusta Martinin parhaimmat vinkit biisintekoon. Linkki englanninkieliseen haastatteluun jutun lopussa.

1. Hyvä pop-kappale saa kuulijan tuntemaan

“On paljon teknisesti mahtavia kappaleita. Kappaleita, jotka täyttävät kaikki hyvän biisin kriteerit, mutta aiheuttaakseen tunnereaktion, biisissä tulee olla myös jotain muuta.”

...Se “jotain” on kappaleen sielu. Se on piilevä motiivi, joka ajaa artistin esittämään kappaleen. Se on samaistumiskohta, josta artisti ammentaa palan itsestään esitettävään kappaleeseen. Musiikin ydintarkoitus on välittää tunne kuulijalle. Hyvässä pop-kappaleessa kappaleen sielu on raa'asti ja häpeilemättä esillä. Joskus se voi tarkoittaa sitä, että asian ilmaisee piiloutumatta taiteellisuuden verhon taakse ja ilmaisemalla tunteen mahdollisimman yksinkertaisesti. Kuuntele Whitney Houstonin kappale ‘I will always love you’ ja pohdi mikä kyseisessä kappaleessa saa kuulijan tuntemaan jotain jo ensimmäisestä sekunnista lähtien.

2. Kuulijan pitäisi pystyä tunnistamaan kappale jo ensimmäisten sekuntien aikana

“Dagge (Martinin edesmennyt ystävä ja kirjoituspartneri Dag Krister Volle eli Denniz Pop) tapasi sanoa: “Kuulijan tulisi tunnistaa kappale jo ensimmäisen sekunnin jälkeen”

“Hän (Dagge) oppi tämän työskennellessään DJ:nä. Pitääkseen ihmiset tanssilattialla kappaleiden välissä, kuulijaa ei saanut jättää arvailemaan mikä kappale soi seuraavaksi.”

...Sama varmasti pätee myös radiosoitossa. Jos kuulija tunnistaa heti alkumetreillä kappaleen, hän todennäköisesti ei vaihda radiokanavaa. Kuuntele Taylor Swiftin ‘Shake It Off’, Ariana Granden ‘No Tears Left To Cry’ ja Britney Spearsin ‘Baby One More Time’. Tunnistatko kappaleet jo parin ekan sekunnin jälkeen. Miksi?

3. Kappaleessa pitää olla enemmän, kuin yksi hyvä kohta.

“Biisissä pitää olla useampi, kuin yksi “lempparikohta”. Ensimmäisellä kuulemalla tykästyt todennäköisimmin kertosäkeistöön. Sitten, kun olet kyllästynyt siihen, alat mahdollisesti fiilistelemään kappaleen bridgeä.“

...Ei siis riitä, että kappaleessa on pirun hyvä kitarasoolo tai maailman tarttuvin kertosäe. Kappaleen tulee pitää kuulijan mielenkiinto yllä koko kappaleen ajan. Jokainen osio on tärkeä aina introsta C-osaan.

4. Kappale rakentuu kuin elokuvan käsikirjoitus

“Kappaleen soundimaailman ei tulisi sisältää liikaa informaatiota. Pyrin siihen, että kaikki kuulostaisi mahdollisimman selkeältä ja tunnistettavalta. Kuulijalle ei tulisi esitellä useampaa uutta elementtiä samanaikaisesti. Yksi kerrallaan, kuten elokuvissa. Et voi esitellä kymmentä hahmoa ensimmäisessä kohtauksessa. Haluat ensin tutustua yhteen hahmoon, kunnes olet valmis seuraavaan.”

“Kappale on kuin matka, joka rakentuu edetessään. Alku on aina pienempi, kuin lopetus. Matkan varrella lisäät elementtejä, jotka pitävät kuulijan kiinnostuksen yllä. Aivan lopussa kuulijaa odottaa euforia.”

“Jos kuuntelet tarkasti kappaleiden ensimmäistä, toista ja kolmatta kertosäkeistöä, ne eivät kuulosta samalta. Melodia on sama, mutta energia muuttuu.”

...Ensikuulemalta pop-kappaleet saattavat kuulostaa yksinkertaisilta. Kaikkein menestyneimmät kappaleet ovat kuitenkin hyvin tarkkaan harkittuja kokonaisuuksia, joiden sisällä on monta tarinaa. Ota mikä tahansa listoilla pyörivä kansainvälinen pop-kappale ja analysoi, miten se pitää kuulijaa otteessaan ensimmäisestä sekunnista loppusoittoon. Hyvät biisit ovat, kuin kermakakkuja, jotka paljastavat kerros kerrokselta jotain uutta ja nautinnollista.

5. Sweet & Salty – salaisuus piilee tasapainossa

“Jos säkeistö on rytmikäs, haluat sen vierelle jotain rauhallisempaa. Pidempiä nuotteja. Jotain, joka ei ala samalla lyönnillä.”

“Makea ja suolainen on hyvä vertauskuva. Tarvitset jatkuvasti tasapainoa. Jos säkeistö on hieman sekava, seuraavan osion tulee olla vähemmän sekava. Tarvitaan vaihtelua.”

“Jos kappaleen soinnut vaihtuvat paljon, melodia kannattaa pitää selkeänä.”

...Kuuntele Taylor Swiftin kappale ‘Shake It Off’ ja pohdi miten Martinin teoria “Sweet & Salt” pitää paikkansa. Katy Perryn ‘California Girls’ on taas hyvä esimerkki kappaleesta, jossa laulun melodia ja rytmi on pidetty liioitellun selkeänä, jotta instrumentaalin soinnut voivat vaihtua usein ja rytmikkäästi.

6. Tiimityöskentely kehittää ja pitää ajassa kiinni

“Olen oivaltanut, että on paljon nautinnollisempaa tehdä asioita yhdessä. Yksin istuskelu ei ole kivaa. On parempi ympäröidä itsensä mahtavilla tyypeillä. Jalkapallon pelaaminenkin on hauskempaa, kun pelaa joukkueessa.”

“On yhteistyön ansiota, että olen pystynyt toimimaan biisinkirjoittajana näinkin pitkään. Tiimiäni on siunattu niin monilla nuorilla kyvyillä. Kuinka he tekevät sen? He motivoivat minua työskentelemään kovempaa, että pysyn ajassa kiinni.”

...Kannattaa siis unohtaa se vanha ja kulunut mentaliteetti, että kaikki pitäisi tehdä alusta alkaen yksin. On tätä päivää, että luovat päät lyödään yhteen. Oletko hyvä kirjoittamaan melodioita? Etsi tiimiisi tyyppi, joka on taitava sanoittaja. Tiimissä on hyvä olla myös joku, joka osaa nopeasti tuottaa kappaleelle taustamusiikin. Tärkeintä tiimityöskentelyssä on se, että kaikilla on selkeä visio siitä, mitä tavoitellaan ja kaikki ovat sitoutuneita viemään kappaleen loppuun asti. Joskus se tarkoittaa sitä, että biisi on saatava valmiiksi, vaikka inspiraatio olisi juuri sillä hetkellä hukassa. Mitä enemmän teet biisejä, huomaat, että useimmiten inspiraatio syntyy tehdessä.

...Kannattaa siis unohtaa se vanha ja kulunut mentaliteetti, että kaikki pitäisi tehdä alusta alkaen yksin. On tätä päivää, että luovat päät lyödään yhteen. Oletko hyvä kirjoittamaan melodioita? Etsi tiimiisi tyyppi, joka on taitava sanoittaja. Tiimissä on hyvä olla myös joku, joka osaa nopeasti tuottaa kappaleelle taustamusiikin. Tärkeintä tiimityöskentelyssä on se, että kaikilla on selkeä visio siitä, mitä tavoitellaan ja kaikki ovat sitoutuneita viemään kappaleen loppuun asti. Joskus se tarkoittaa sitä, että biisi on saatava valmiiksi, vaikka inspiraatio olisi juuri sillä hetkellä hukassa. Mitä enemmän teet biisejä, huomaat, että useimmiten inspiraatio herää tehdessä.

7. Teoria on hyvä työkalu, kun olet umpikujassa

“Kun puhun (biisintekemisestä), pelkään kuulostavani siltä, että minulla on koko teoria täysin selvillä... Mutta ei se mene niin. Kaikkein tärkeintä on se miltä kaikki tuntuu. Teoria on hyvä työkalu silloin, kun olet umpikujassa. “Emme keksi enää mitään, onko mitään tehtävissä?” Näissä tilanteissa voit ottaa “työkalupakin” esille.”

...Muista siis, että kaikkein oleellisinta kappaleessa on se, että saat kuulijan tuntemaan. Työkalujen hallinta erottaa ammattilaisen amatööristä ja kyky välittää tunne kuulijalle erottaa artistin laulajasta.

Terkuin,

Alba

Lauluntekijävalmentaja

Lähde: https://storytelling.di.se/max-martin-english/

Uusimmat postaukset