LAULAJANA JA ARTISTINA ON TÄRKEÄÄ TIETÄÄ KUKA OLET

Laulajan identiteetti

Laulajuuteen ja artistiuteen kasvetaan. Laulajan identiteetti kehittyy koko elämän ajan. Kokonaisvaltaisten laulutekniikoiden ystävänä laulajan identiteetin kehittymistä voi mielestäni verrata psykososiaalisiin kehitysteorioihin. Esimerkiksi kehityspsykologi Erik H. Erikssonin mukaan identiteetti mm. kehittyy koko elämän ajan yksilön kokemien haasteiden pohjalta, ja muotoutuu vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Tavoitteena on Erikssonin mukaan kokonaisuudeksi eheytyminen, mikä tarkoittaa sitä, että tunnet olevasi samanlainen laulaja vaikka tilanteet ympärillä muuttuvat. Kun laulajan identiteetti on selkeentynyt, hän voi vastata kysymyksiin kuka, mitä ja millainen laulaja olen.

Kehityspsykologi James Marcia on kehittänyt Erikssonin teoriaa eteenpäin ja hänen mielestään identiteetti löydetään etsintävaiheen kautta. Mikäli etsintävaihe jää välistä, on vaarana että identiteetti jää epäselväksi, ja identiteetti lainataan/omaksutaan joltain toiselta. Tämä johtaa siihen, että omaksutun identiteetin omaavalla ei ole ole oikeastaan omia mielipiteitä ja he ovat hyvin auktoriteettiuskoisia, eli tekevät sitä mitä käsketään. Jäsentynyt identiteetti taas tekee ihmisestä tasapainoisen, karismaattisen ja itsevarman. Kun laulaja tuntee itsensä ja äänensä, hän uskaltaa sitoutua ja luottaa taiteellisiin valintoihinsa, eikä pelkää negatiivisia kommentteja tai piittaa jatkuvasti muiden ihmisten mielipiteistä. Laulaja on ns. kotona omassa instrumentissaan, pystyy luottamaan ja uskomaan ääneensä sekä ohjaamaan taiteellista tekemistään kohti päämääriään.

1.Tutustu itseesi ja ääneesi

Mitä enemmän vietät aikaa uuden ystäväsi kanssa, sen paremmin opit tuntemaan hänet. Tämä pätee myös lauluäänen löytämiseen. Laulajan identiteetin kehittyminen edellyttää, että pääset kokeilemaan laulajana erilaisia asioita. Olisi hyvä, että näet erilaisia mahdollisuuksia, pohdit laulamista monenlaisista näkökulmista ja pääset valitsemaan niiden väliltä. Kokeile rohkeasti erilaisia laulutyylejä ja tapoja, niin löydät sieltä kyllä sen tyylin, joka alkaa puhutella sinua kaikista eniten. Kokeile ja tunnustele, mutta älä vielä sitoudu mihinkään vaihtoehtoon. Kun tiedät, mitä et halua, tiedät jo paljon. Laula joka päivä, leiki äänelläsi ja kokeile erilaisia äänenkäyttötapoja. Päästä irti ja anna äänen olla vapaa. Saatat löytää sellaisia soundeja itsestäsi, joiden et tiennyt olevan edes olemassa. Jokaisella kuuluisalla laulajalla on omat nimikkomaneerinsa ja soundinsa. Sinulle ominaiset ominaisuudet tekevät sinusta persoonallisen, toisista erottuvan laulajan.

Tutustu siis rauhassa instrumenttiisi ja myös itseesi. Päämääränä tutustumisleikissä on, että totut omaan ääneesi ja siihen miltä se kuulostaa ja miten se toimii eri tilanteissa. Minäkuvasi laulajana laajenee ja identiteettisi selkeytyy, kun alat hahmottamaan mitkä ovat sinun vahvuuksiasi tai mitä kehityskohteita sinulla on.

Löydätkö 20 vahvuutta itsestäsi laulajana ja esiintyjänä? Kirjaa ne ylös! Suosittelen myös äänittämään lauluasi ja miettimään mistä pidät äänessäsi ja mitä kannattaisi kehittää.

2. Ota vaikutteita eri musiikkityyleistä ja laulajista

Rohkaisen etsimään vaikutteita ja inspiraatiota muista laulajista ja musiikkityyleistä. Musiikillisen identiteetin rakentaminen on yhtä tärkeää kuin ääneen tutustuminen. Itsensä peilaaminen muun maailman tarjontaan voi auttaa hahmottamaan omaa lauluääntäsi ja tyyliäsi. Jos kuuntelet sellaisia laulajia, jotka oikeasti vaikuttavat sinuun äänellään, alat luultavasti huomaamattakin ottaa heistä vaikutteita. Jokaisella suurella laulajalla on nimittäin ollut vaikuttajia ja sellaisia idoleita, joita he ovat matkineet ja kuunnelleet. Aretha Franklinin vaikuttajia ovat olleet luultavasti Bessie Smith, Mahalia Jackson tms. Arethaa ovat taas kuunnelleet varmasti esim. Beyonce, Alicia Keys ja Mary J. Blige ja Mariah Carey.

Mitä enemmän vaikuttajia sinulla on, sen rikkaammaksi ja persoonallisemmaksi oma äänesi kehittyy. On tärkeää kuitenkin pystyä suodattamaan vaikutteet oman äänensä läpi. Vaikutteiden hakeminen ei ole sama asia kuin idoleiden matkiminen. On tärkeää tiedostaa, että haet vain vaikutteita, etkä kehitä itseäsi samanlaiseksi laulajaksi kuin idolisi. Kaikista mahtavinta on, jos pikkuhiljaa erilaiset musiikilliset vaikutteet tulevat osaksi sinua ja sulavat yhteen mielenkiintoisella ja uniikilla tavalla. Alat kertoa oman äänesi kautta omaa tarinaasi.

3. Kuuntele erilaisia näkökulmia ja treenaa laulutekniikkaa

Kannattaa mennä laulutunneille tai hankkia kokenut musiikkialan mentori. Laula ystävillesi, esiinny sukujuhlissa tai mene open mic- keikalle. Kysy, mitä mieltä ihmiset ovat sinusta ja laulustasi. Neljät korvat kuulee paremmin kuin kahdet! Toisten ihmisten mielipiteiden kuunteleminen on hyvä tapa laajentaa minäkuvaasi laulajana. Lopulta sinä tietenkin päätät mitä teet ja mitä ajattelet palautteista, mutta kuuntelemisen ja tietynlaisen nöyryyden taito on tärkeää, mikäli haluat kehittyä. Kokeneelta valmentajalta saa myös ns. “hiljaista kokemustietoa”, jota et tule löytämään kirjoista tai internetistä. Ulkopuolinen katsoo kaikkea aina vähän kauempaa kuin sinä. Jos sinä näet vain keskeneräisyyttä, niin valmentejasi näkee sinussa kaiken sen upean, ehkäpä vielä piilossa olevan, potentiaalisi. Laulutekniikan harjoittelemisen tarkoitus on poistaa fyysisiä lukkoja ja esteitä, jotka estävät sinua ilmaisemasta itseäsi. Tietämys äänen mahdollisuuksista antaa työkaluja rikkaampaan ilmaisuun.

4. Laulaja tarvitsee hyvän itsetunnon

Lauluinstrumentin kehittäminen on ennen kaikkea myös henkinen matka. Jos olet rakentanut identiteettisi kielteiseksi koettujen ominaisuuksien ympärille, identiteetti voi olla haaste kehittymiselle ja hyvinvoinnille. Hyvä itsetunto ei ole omien vahvuuksien ja taitojen pönkittämistä ja toisten tallomista, vaan optimistista realismia. Sinulla on myönteiset näkemykset omista mahdollisuuksista ja rajoitteistasi. Puutteet tai epäonnistumiset eivät romahduta kokemusta omasta arvostasi. Hyvät ominaisuutesi vievät aina viime kädessä voiton. Me usein ylikritisoimme ja puhumme itsellemme negatiivisesti. Estät itseäsi löytämästä ääntäsi ja itseäsi negatiivisella itsepuhelulla. Puhu itsellesi siis positiiviseen sävyyn ja ennen kaikkea usko itseesi, vaikka kukaan muu ei juuri nyt uskoisi.

Opi rakastamaan ääntäsi sen kaikissa vaiheissa, silloinkin kun olet vielä laulajana mielestäsi kesken ja pysy realistisen positiivisena. Opettele rakastamaan sitä ominaissoundia, joka äänessäsi jo valmiiksi kuuluu, sillä se erottaa sinut muista laulajista. Hyväksy se mitä et voi muuttaa ja tee lujasti töitä niiden asioiden eteen, joihin pystyt vaikuttamaan. Muista kuitenkin, että usein se piirre, jota vihaat äänessäsi eniten, tekee sinusta persoonallisen ja vaikuttaa kuulijaan eniten.

6. Mikä on sinulle tärkeää?

Myös arvot liittyvät identiteetin rakentamiseen. Kun tiedät mikä sinulle on tärkeää ja mitä arvostat, osaat suunnistaa elämässä oikein ja tehdä niitä asioita, jotka saavat sinut onnelliseksi. Jos arvostat teknisesti taitavaa ja ilmaisullisesti vahvaa laulantaa, niin luultavasti se on sinulle tärkeää artistina ja haluat itsekin olla teknisesti taitava. Jos taas äänenlaatu ei ole sinulle kovinkaan tärkeää, niin saatat keskittyä enemmän biisinkirjoittamiseen ja tarinoiden kertomiseen. Mitkä ovat niitä asioita, jotka liikuttavat juuri sinua ja ovat sinulle todella tärkeitä? Joskus tarvitaan syvällistä pohdintaa omien arvojen löytämiseksi.

Jokaisella meillä on tarina ja tausta. Meillä kaikilla ne ovat erilaiset, ja niin on tarkoituskin. Arvopohja on jo luultavasti muotoutunut lapsuudessa, joten mieti nyt kenen arvoja toteutat? Kerrotko omaa vai jonkun toisen tarinaa? Aitous ja rehellisyys on minun mielestäni äärimmäisen karismaattista ja mielenkiintoista. Jos tiedät kuka olet, olet lavalla oma itsesi, osaat käyttää ja näyttää tunteitasi, niin lauluäänesi saa oman uniikin vivahteen, jota on vaikea selittää teoriassa –sen voi vain kuulla ja tuntea.

Lähde rohkeasti matkalle, tutki itseäsi ja ääntäsi. Kun tietää kuka on, on paljon helpompi lähteä rakentamaan itsestään vielä sitä parempaa ja kokonaisempaa versiota.

Inspiroivin terveisin,

Taru

ps.Vielä ehdit ilmoittautumaan Artistivalmennukseemme, joka alkaa 25.8.2018. ;)

Uusimmat postaukset