LAULAJANA JA ARTISTINA ON TÄRKEÄÄ TIETÄÄ KUKA OLET

Laulajan identiteetti

Laulajuuteen ja artistiuteen kasvetaan. Laulajan identiteetti kehittyy koko elämän ajan. Kokonaisvaltaisten laulutekniikoiden ystävänä laulajan identiteetin kehittymistä voi mielestäni verrata psykososiaalisiin kehitysteorioihin. Esimerkiksi kehityspsykologi Erik H. Erikssonin mukaan identiteetti mm. kehittyy koko elämän ajan yksilön kokemien haasteiden pohjalta, ja muotoutuu vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Tavoitteena on Erikssonin mukaan kokonaisuudeksi eheytyminen, mikä tarkoittaa sitä, että tunnet olevasi samanlainen laulaja vaikka tilanteet ympärillä muuttuvat. Kun laulajan identiteetti on selkeentynyt, hän voi vastata kysymyksiin kuka, mitä ja millainen laulaja olen.

Kehityspsykologi James Marcia on kehittänyt Erikssonin teoriaa eteenpäin ja hänen mielestään identiteetti löydetään etsintävaiheen kautta. Mikäli etsintävaihe jää välistä, on vaarana että identiteetti jää epäselväksi, ja identiteetti lainataan/omaksutaan joltain toiselta. Tämä johtaa siihen, että omaksutun identiteetin omaavalla ei ole ole oikeastaan omia mielipiteitä ja he ovat hyvin auktoriteettiuskoisia, eli tekevät sitä mitä käsketään. Jäsentynyt identiteetti taas tekee ihmisestä tasapainoisen, karismaattisen ja itsevarman. Kun laulaja tuntee itsensä ja äänensä, hän uskaltaa sitoutua ja luottaa taiteellisiin valintoihinsa, eikä pelkää negatiivisia kommentteja tai piittaa jatkuvasti muiden ihmisten mielipiteistä. Laulaja on ns. kotona omassa instrumentissaan, pystyy luottamaan ja uskomaan ääneensä sekä ohjaamaan taiteellista tekemistään kohti päämääriään.

1.Tutustu itseesi ja ääneesi

Mitä enemmän vietät aikaa uuden ystäväsi kanssa, sen paremmin opit tuntemaan hänet. Tämä pätee myös lauluäänen löytämiseen. Laulajan identiteetin kehittyminen edellyttää, että pääset kokeilemaan laulajana erilaisia asioita. Olisi hyvä, että näet erilaisia mahdollisuuksia, pohdit laulamista monenlaisista näkökulmista ja pääset valitsemaan niiden väliltä. Kokeile rohkeasti erilaisia laulutyylejä ja tapoja, niin löydät sieltä kyllä sen tyylin, joka alkaa puhutella sinua kaikista eniten. Kokeile ja tunnustele, mutta älä vielä sitoudu mihinkään vaihtoehtoon. Kun tiedät, mitä et halua, tiedät jo paljon. Laula joka päivä, leiki äänelläsi ja kokeile erilaisia äänenkäyttötapoja. Päästä irti ja anna äänen olla vapaa. Saatat löytää sellaisia soundeja itsestäsi, joiden et tiennyt olevan edes olemassa. Jokaisella kuuluisalla laulajalla on omat nimikkomaneerinsa ja soundinsa. Sinulle ominaiset ominaisuudet tekevät sinusta persoonallisen, toisista erottuvan laulajan.

Tutustu siis rauhassa instrumenttiisi ja myös itseesi. Päämääränä tutustumisleikissä on, että totut omaan ääneesi ja siihen miltä se kuulostaa ja miten se toimii eri tilanteissa. Minäkuvasi laulajana laajenee ja identiteettisi selkeytyy, kun alat hahmottamaan mitkä ovat sinun vahvuuksiasi tai mitä kehityskohteita sinulla on.