POMMINVARMA RESEPTI HYVÄÄN BIISIIN - NÄITÄ KOLMEA VAIHETTA ET HALUA SKIPATA!

October 1, 2018

Tapoja kirjoittaa biisejä on yhtä monta, kuin biisinkirjoittajiakin. Me Artistiakatemiassa tarjoamamme oppilaille työkalut tavoitteelliseen biisinkirjoitukseen, jossa artisti ja biisi tavoittavat kuulijan mahdollisimman onnistuneesti. Onnistuneen biisin kriteerit ovat seuraavat:

 

  • Biisi on synkassa artistin sisäisen maailman kanssa -> Artisti kykenee eläytymään kappaleeseen ja välittämään tunteen kuulijalle

  • Ydinsanoma on niin selkeä, että kuulija ymmärtää sen jo ensimmäisellä kuuntelulla

  • Kappale herättää kuulijassa tunteita ja oivalluksia

  • Biisi on 100% valmis

 

Pohdi: Täyttävätkö sinun kappaleesi nämä kriteerit?

 

 

THE “RESEPTI”:  3 TÄRKEÄÄ VAIHETTA

 

Olen jakanut biisinteon kolmeen eri vaiheeseen. Kutsun tätä biisinteon RESEPTIKSI. Kuten leipoessa, et voi paistaa pullaa, ennen kuin taikina on valmis! Käy siis huolella kaikki vaiheet läpi siinä järjestyksessä, kuin ne on annettu.

 

 

1.YDIN: Kappaleen sielu

 

Biisinkirjoittajan tehtävä on sanoittaa tunteita ja sanoa ääneen se, mitä muut eivät osaa tai uskalla. Jos olet itse kokenut jotain, todennäköisesti joku toinen on joskus kokenut saman. Älä siis pelkää olla yksityiskohtainen ja paljastaa arkojakin asioita. Usein mitä arkisempi ja simppelimpi ilmaus, sitä voimakkaampi on kuulijan samaistuminen biisintekstiin. Älä piilota sieluasi hienojen sanojen tai riimien taakse. Näytä, että olet ihminen! Kuulin joskus hyvän ohjenuoran: “Jos biisi ei hävetä, yritä uudelleen!”.

 

Vinkki: Kirjoita ylös kaikki mahdolliset ajatukset ja ideat, joita sinulle syntyy valitsemasi aiheen ympäriltä. Kutsun tätä vaihetta “oksennukseksi”! Älä mieti kuulostaako se järkevältä tai hienolta. Ammenna paperille se todellisuus, joka sinun sisälläsi sillä hetkellä vallitsee. Kaikki tämä raakamateriaali on sinun ideapankkisi, kun siirryt seuraavaan vaiheeseen.

 

2. LUURANKO: Selkeytä viesti kuulijalle

 

Artistiakatemiassa kutsumme biisin rakennetta luurangoksi. Kappaleen luuranko on siinä mielessä tärkeä, että se auttaa jäsentämään biisin tarinaksi, joka etenee, kuin elokuvan käsikirjoitus. Esille nostetaan vain olennainen, jotta kuulijan on helppo päästä sisälle biisiin. Haastavinta on ideoiden karsiminen. Joku nerokas ilmaus tai säe ei ehkä toimikaan biisissä kokonaisuuden kannalta.

 

Englanniksi tätä kutsutaan nimellä “kill your darlings”. Kun tiedät mitä luurangon tulee pitää sisällään, sinun ei tarvitse, kuin asettaa palaset oikeille paikoilleen.

 

 

 

 

3. TOTEUTUS: Ole oman biisisi projektipäällikkö

 

Monilla biisinkirjoittajilla ideat hautautuvat pöytälaatikkoon tai jäävät lojumaan keskeneräisinä demoina muistikortille. Ammattimaisen biisinkirjoittajan erottaa siitä, että hän kykenee toteuttamaan ideansa loppuun asti, myös silloin, kun inspiraatio loppuu ja tilalle pukkaa uusia ideoita. Kun haluat tehdä biisejä ammatiksesi, sinun täytyy opetella saattamaan ideasi loppuun asti.

 

Tässä muutama käytännön vinkki:

 

1. Tee biisi yhdessä muiden tyyppien kanssa (co-write). Silloin tulee pakostakin tehtyä biisi loppuun, koska et halua pettää ryhmän muita jäseniä!

 

2. Älä pelkää tehdä huonoja biisejä! Luovu täydellisyyden tavoittelusta. Hyväksy, että biisistä ei tule täydellistä. Muista - parempi valmis epätäydellinen biisi, kuin ei biisiä ollenkaan!

 

 

 

Lopuksi vielä muutama tärkeä juttu. Jos biisi junnaa paikoillaan, hyväksy se tosiasia, ettet ole käyttänyt tarpeeksi aikaa ensimmäiseen vaiheeseen. Silloin, kun biisin aihe tulee suoraan sydämestä ja aiheesta ammennettua tekstiä on sivukaupalla (...ja puhelimen äänimuistio tursuaa melodia-aihioita), sinun on helppo tehdä biisi loppuun luurangon avulla.

 

Tsemppiä biisinkirjoitukseen!

 

-Anni

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusimmat postaukset

March 31, 2019

February 24, 2019

January 5, 2019

December 21, 2018

December 7, 2018

November 12, 2018

Please reload

Arkisto
Please reload

avainsanat