POMMINVARMA RESEPTI HYVÄÄN BIISIIN - NÄITÄ KOLMEA VAIHETTA ET HALUA SKIPATA!

Tapoja kirjoittaa biisejä on yhtä monta, kuin biisinkirjoittajiakin. Me Artistiakatemiassa tarjoamamme oppilaille työkalut tavoitteelliseen biisinkirjoitukseen, jossa artisti ja biisi tavoittavat kuulijan mahdollisimman onnistuneesti. Onnistuneen biisin kriteerit ovat seuraavat:

  • Biisi on synkassa artistin sisäisen maailman kanssa -> Artisti kykenee eläytymään kappaleeseen ja välittämään tunteen kuulijalle

  • Ydinsanoma on niin selkeä, että kuulija ymmärtää sen jo ensimmäisellä kuuntelulla

  • Kappale herättää kuulijassa tunteita ja oivalluksia

  • Biisi on 100% valmis

Pohdi: Täyttävätkö sinun kappaleesi nämä kriteerit?

THE “RESEPTI”: 3 TÄRKEÄÄ VAIHETTA

Olen jakanut biisinteon kolmeen eri vaiheeseen. Kutsun tätä biisinteon RESEPTIKSI. Kuten leipoessa, et voi paistaa pullaa, ennen kuin taikina on valmis! Käy siis huolella kaikki vaiheet läpi siinä järjestyksessä, kuin ne on annettu.

kappaleen sielu, soul of the song

1.YDIN: Kappaleen sielu

Biisinkirjoittajan tehtävä on sanoittaa tunteita ja sanoa ääneen se, mitä muut eivät osaa tai uskalla. Jos olet itse kokenut jotain, todennäköisesti joku toinen on joskus kokenut saman. Älä siis pelkää olla yksityiskohtainen ja paljastaa arkojakin asioita. Usein mitä arkisempi ja simppelimpi ilmaus, sitä voimakkaampi on kuulijan samaistuminen biisintekstiin. Älä piilota sieluasi hienojen sanojen tai riimien taakse. Näytä, että olet ihminen! Kuulin joskus hyvän ohjenuoran: “Jos biisi ei hävetä, yritä uudelleen!”.

Vinkki: Kirjoita ylös kaikki mahdolliset ajatukset ja ideat, joita sinulle syntyy valitsemasi aiheen ympäriltä. Kutsun tätä vaihetta “oksennukseksi”! Älä mieti kuulostaako se järkevältä tai hienolta. Ammenna paperille se todellisuus, joka sinun sisälläsi sillä hetkellä vallitsee. Kaikki tämä raakamateriaali on sinun ideapankkisi, kun siirryt seuraavaan vaiheeseen.