NÄIN LÖYDÄT AIKAA LAULUNKIRJOITTAMISELLE


Elefantti olohuoneessa: Elämä. Velvollisuudet. Arki.

Meillä jokaisella on perheet, ystävät, työt ja muut pikkujutut, jotka tekevät meidät onnelliseksi. Niin kuuluukin olla. Tärkeistä asioista, kuten sosiaalisista suhteista, kannattaa pitää kiinni. Ongelma usein on, että arki, velvollisuudet ja ylipäätään elämä tuntuvat vievän kaiken ajan laulujenkirjoittamiselta. Maailmassa on lauluntekijöitä, jotka kirjoittavat viisi laulua viikossa.

Tällä hetkellä kilpailu on kovaa. Useimmat laulunkirjoittajat tekevät kuitenkin kirjoittamisen lisäksi myös päivätöitä tai pätkätöitä. MITEN HE TEKEVÄT SEN?

Voisiko siis omaa arkea ja ajankäyttöä suunnitella paremmin? Vastaus on:“kyllä!”. Koko homman juju on PRIORISOINTI. Kyky erottaa tärkeät ja tuottavat asiat vähemmän tärkeistä aikasyöpöistä on yksi nykyihmisen keskeisimpiä taitoja. Saatatpa priorisoidessasi jopa huomata, että joistain tehtävistä ja rutiineista kannattaa luopua kokonaan, koska ne eivät tuota, kehitä tai vie sinua eteenpäin.

1. NYKYTILANTEEN KARTOITUS

Selvitä, mitä tehtäviä, rutiineja velvollisuuksia elämässäsi tällä hetkellä on.

Kirjoita ylös kaikki tärkeät tehtävät, velvollisuudet, rutiinit, tärkeät projektit ja asiat, jotka elämääsi tällä hetkellä kuuluvat. Voit kirjoittaa viereen myös niihin kuluvat tuntimäärät, jos ne ovat sinulla tiedossa.

Photo by TK Hammonds on Unsplash

Selvitä sitten kaikista tärkeimmät asiat: MITÄ VELVOLLISUUKSIA, RUTIINEJA TAI TÖITÄ ET VOI JUOSTA KARKUUN?

Kirjaa kalenteriin heti ensimmäisenä sellaiset asiat, jotka on vain “pakko” hoitaa tai jotka kannattaa hoitaa ja tehdä, jotta arkesi pyörii mahdollisimman sujuvasti. Nyt kun et vielä ole ehkä ihan Max Martin, tosiasia on, että sinulla kannattaa olla jokin työ, jotta arkesi rullaa sujuvasti. Musiikille ei välttämättä kannata laittaa paineita elättää, sillä se jos mikä tappaa luovuuden.

Mitkä työt ja velvollisuudet tuovat sinulle lisää hyvinvointia, arvoa, rahaa tai jopa aikaa?

Mitkä rutiinit pitävät arkeasi yllä niin, että jaksat?

Mitkä rutiinit syövät jaksamistasi?

2. OPETTELE ERILAISIA AJANHALLINTATEKNIIKOITA

A) EISENHOWERIN TÄRKEYS–KIIREELLISYYS-LUOKITTELU

Eisenhowerin taulukko on yksi suosituimpia ajanhallintatekniikoita. Asiat luokitellaan niiden tärkeyden ja kiireellisyyden mukaan. Jos kaikki tehtäväsi osuu “kiireellinen & tärkeä” -lokeroon, priorisoinnissa on parantamisen varaa. Kokeile kolmen viikon ajan ja arvioi sitten mitä oli liikaa, mitä liian vähän. Älä unohda vapaa-aikaasi!

Eisenhower- kiireellisyysluokittelu, ajanhallinta

B) 15 MINUUTIN SÄÄNTÖ

Katso kalenteriasi. Etsi kalenteristasi 15 minuutin pituisia “blokkeja”, jotka voisivat olla biisinkirjoitushetkiäsi. Jos löydät joka päivä kalenteristasi 15 minuuttia aikaa kirjoittaa, viikossa olet käyttänyt kirjoittamiseen aikaa 1 tuntiaja 45 minuuttiaja kuukaudessa 7 tuntia. Mikäli näitä 15 min “blokkeja” on päivässäsi vaikkapa 4 kappaletta, siitä kertyy jo 60 minuuttia. Jos kirjoitat yhteensä tunnin päivässä, kirjoitat viikossa 7 tuntia ja kuukaudessa 28 tuntia. Uskon, että meillä kaikilla on päivässä montakin tällaista 15 minuutin hetkeä, jolloin ei oikeastaan tapahdu yhtään mitään järkevää – ja sen ajan voit hyvin pyhittää kirjoittamiselle.

Photo by Hugh Han on Unsplash

3. OPETTELE SANOMAAN “EI”

Mikäli olet aivan ylibuukattu ja haluat järjestää aikaa laulunkirjoittamiselle, sinun täytyy luultavasti luopua jostain asiasta joko lopullisesti tai hetkellisesti. On tosiasia, ettei ihminen ehdi tekemään kovinkaan montaa asiaa yhtäaikaisesti. Elämässämme on myös valtavasti kaikenlaisia aikasyöppöjä, jotka eivät A) kehitä meitä eteenpäin tai B) tuota meille lisää aikaa tai rahaa. Mitkä ovat sinun AIKASYÖPPÖSI?

Mikäli olet aikeissa aloittaa uutta harrastusta, innostuit ystäväsi liike-ideasta, haluat perustaa bändin tai alkaa kirjoittamaan blogia, mieti vielä. Luovat ihmiset ovat usein innokkaita aloittamaan kaikenlaista uutta. Joudut ehkä aiheuttamaan pettymyksen jollekulle, kun sanot “ei”, mutta on tärkeää osata suojella omaa kallisarvoista aikaansa.

Mieti myös omaa rahankäyttöäsi. Mikäli haluat lauluntekijäksi tai artistiksi, kannattaa opetella tulemaan toimeen vähällä. Tarvitsetko uusia vaatteita joka viikko? Voisitko nipistää ruokaostoksissa tai vähentää viikonloppurientoja? Voisitko hankkia lapsenvahdin? Mistä mukavuuksista voit luopua niin,ettei sinun ei tarvitse tehdä välttämättä 100 % työviikkoa, vaan voit vähentää päivätyösi esimerkiksi 80 %? Mikäli tarvitset vähemmän rahaa, voit tehdä vähemmän töitä, ja aikaa jää laulunkirjoittamiselle.

Photo by Gemma Evans on Unsplash

Jos sanot kaikelle kyllä, sanot tärkeimmille asioille samalla ei. Onko laulunkirjoittaminen sinulle siis oikeasti tärkeää? Meneekö se lemppari tv-sarjan edelle? Mistä asioista olet valmis luopumaan, jotta saat lisää aikaa laulunkirjoittamiselle?

5. TEE SUUNNITELMA JA NOUDATA SITÄ LUJAN LEMPEÄSTI

Aloita pidemmän tähtäimen tavoitteista ja pilko ne lyhyemmän aikavälin tavoitteisiin. Tee siis järkevä suunnitelma työhösi ja pilko se niin pieniin palasiin, että saat joka päivä jotain valmiiksi. Katso suunnitelmaasi joka päivä ja arvioi sen etenemistä. Juhli onnistumisia ja arvosta nykyhetkeä. Mikäli suunnitelmasi menee mönkään, ei kannata vaipua synkkyyteen. Arvioi, mikä siinä meni mönkään ja tee uusi suunnitelma. Kannattaa muistaa varata suunnitelmasta aikaa myös itseäsi ja vapaa-aikaasi varten. Kalenteriin on järkevää jättää myös tyhjää, sillä aina voi tulla jotain yllättävää.

Photo by Estée Janssens on Unsplash

Toivottavasti näistä vinkeistä olisi apua sinulle. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten hallitsette useita projekteja samaan aikaan. Kerro, mikä on paras ajanhallintatekniikkasi?

Terkuin,

Taru

Uusimmat postaukset