TÄHTITAIVAALLA: EROMA


Aloitamme Artistiakatemian blogissa haastattelusarjan "Tähtitaivas". Haastattelusarjassa pääsemme tutustumaan

erilaisiin artisteihin ja heidän matkaansa musiikkialalla.

Tähtitaivaallemme on syttynyt ensimmäinen tähti.

Saammeko esitellä: Eroma.

- - -

Kuka olet ja mitä sulle kuuluu just nyt?

Oon Eroma ja julkaisin juuri debyyttisinkkuni Kolmesataa. Mulle kuuluu just nyt tosi hyvää, koska on jotenkin helpottavaa saada musaa ulos niin pitkän valmistelun jälkeen. Oon unelmoinut tästä hetkestä kauan. Oon myös onnellinen siitä, kuinka hyvin mun dokumentti tästä parin vuoden matkasta kohti soolojulkaisua on otettu vastaan. Käyn siinä omia sekä artistiuden haasteita niin avoimesti läpi, että reaktiot vähän jännittivät. Onneksi turhaan.

Mistä sun laulut syntyy ja miten?

Löysin mun lauluntekijä-äänen vasta Eroman myötä. Sitä ennen olin tehnyt melodioita pääasiassa muiden teksteihin, eivätkä biisit varsinaisesti lähteneet siitä, mitä sanottavaa mulla on. Nyt haluan laulaa omia tarinoitani. Tarinoita siitä, mitä mä tunnen, mitä mun elämässä tapahtuu (tai ei tapahdu ;)) ja niistä asioista jotka koskettaa mua. Joskus kirjoitan muutaman lainin pelkkää tekstiä ja sitten siitä lähtee joku melodiaidea, jonka pohjalta lopputekstikin muotoutuu. Toisina hetkinä melodia ja teksti syntyvät samanaikaisesti, vähän kuin tajunnanvirtana, jota voi sitten muokata ja parannella jälkikäteen. Aika usein äänitän aihiot puhelimeeni ja kuunnellessani niitä tunnistan ajatukset, joita kannattaa jatkojalostaa. Instrumenttina mulla biisinteossa on piano, mutta usein ideoita syntyy myös hyräilemällä ja piano tulee mukaan vasta myöhemmässä vaiheessa.

Millainen on popparin/lauluntekijän päivä? Kerro jostain päivästä?

Se riippuu vähän työvaiheesta. Alkuvaiheessa luomistyötä mulle on tärkeetä laiskotella, nähdä ihmisiä, elää. Ilman niitä hetkiä ei synny mun lauluja. Sitten kun alkaa kirjoitusvaihe, saatan erakoitua pitkiksikin ajoiksi. Päivät voivat hujahtaa niin, että havahdun vasta viideltä iltapäivällä siihen että oon pianolla yöpaita päällä ja aamiainen on edelleen syömättä. Kliseistä taiteilijaelämää siis ;) Sama saattaa tapahtua siinä vaiheessa, kun äänitän biisien esituotantoja, käytännössä vain mikrofoni ja Logic seuranani. Muut ihmiset tulevat mukaan mun musantekoon vähän myöhemmässä vaiheessa. Saatan istua co write -sessiossa muiden kirjoittajien kanssa tai sitten vietän päiviä tuottajan kanssa studiolla kehittelemässä esituotantoja eteenpäin. Nekin päivät ovat aina pitkiä ja vaikka nautin niistä niin sessioputkien jälkeen huomaan aina kaipaavani omaa aikaa. Ainakin mun kohdalla laulunkirjoittajan arki on sekoitus sosiaalisuutta ja erakkoelämää.

Millaiset askeleet on vienyt kohti artistiutta?

Intuition ja unelmien johdattamat askeleet. Kesti kauan selventää itselleni, mitä haluan tehdä ja miltä haluan musiikkini kuulostavan. Piti antaa itselleni aikaa löytää se kuuluisa “oma juttu”. Sitä etsiessä piti olla kärsivällinen, mieli avoinna ja ennen kaikkea rehellinen itselleen.

Mikä on ollut artisti-urallasi suurin haaste? Miten olet selvinnut haasteista?

Jos bändivuosia ei lasketa niin mun artistiura on vielä tässä vaiheessa niin lyhyt, että sanoisin suurimpien haasteiden liittyvän nimenomaan mun matkaan kohti artistiutta. Ja tästä se mun YouTube-dokumenttikin kertoo. Suurin haaste urallani oli mun elämän muutenkin suurin haaste eli tunne siitä, että en tee merkityksellisiä asioita. Ja kun mikään ei tuntunut merkitykselliseltä niin ei se musantekokaan sujunut. Tai ei sitä jaksanut aina yrittääkään. Mutta selvisin sinnittelemällä. Ja hyvä niin, koska mun elämän suunta muuttui lopulta aika nopeastikin, ja se tapahtui nimenomaan musiikin kautta. Samaa sinnikkyyttä tarvittiin toki myöhemminkin, kun soolo ei ihan edennyt niin kuin olisin halunnut. Tähän kahden vuoden matkaan mahtuu aika monta vastoinkäymistä. Mut en luovuttanut.

Ja tämähän ei tarkoita sitä, että jokaisena hetkenä pitäisi puristaa veren maku suussa vaikka kuinka väsyttäisi tai olisi lannistunut olo. Pitää antaa itselleen myös aikaa keräillä niitä voimia mahdollisten takaiskujen jälkeen. Olennaista on se, että niinäkin hetkinä jaksaa uskoa siihen, että kyllä se siitä taas lähtee. Koska kyllä se jossain vaiheessa lähtee.

Kuinka pidät huolta omasta jaksamisesta? Mikä on sun supervoimasi?

Ainakaan tällä hetkellä en fyysisesti pidä itsestäni niin hyvää huolta kuin mitä pitäisi. Parin kuukauden loppukiri soolon kanssa on tehnyt sen, että oon nukkunut ja syönyt aika epäsäännöllisesti ja rakas tennisharrastuskin on jäänyt harmillisen vähälle. Terveelliset elämäntavat olisivat nimittäin niitä asioita, jotka auttavat jaksamaan kiireen ja stressin keskellä. Nyt oon ilmeisesti porskuttanut innostumisen ja onnistumisen voimalla ja ehkä siinä piileekin mun supervoima: Jos oon oikein inspiroitunut ja teen asioita, jotka ovat mulle tärkeitä, mun energiavarannot ainakin tuntuvat olevan lähes loppumattomat. Toisaalta toinen supervoimani on taito kuunnella itseäni ja intuitiotani - ja näin ei ole aina ollut. Nykyään jos tuntuu, että vauhti alkaa olla liian kova ja kalenteri liian täynnä, teen lähes saman tien korjausliikkeitä. Sama koskee sitä, että en lähde enää kaikkiin juttuihin kiltteyttäni. Intuitio kyllä kertoo, mitkä projektit ja ketkä ihmiset ovat minua varten. Se on suuri vaikuttava tekijä jaksamiseen.

Tiimi on artistille tärkeä? Kuinka verkostoitua? Mistä olet löytänyt ihmiset ympärillesi?

Tämä kysymys tulikin sopivasti heti sen jälkeen, kun olin kirjoittanut muiden ihmisten olevan yksi tärkeimmistä tekijöistä oman jaksamisen kannalta ;)

Mulla on siinä mielessä hyvä tilanne, että oltuani niin pitkään musahommissa, sekä kirjoittajana, muusikkona että A&R:nä, mulla on ollut lusikkani jo aika monessa sopassa ja sitä kautta paljon kontakteja eri suuntiin. Oon pyrkinyt olemaan aktiivinen alalla ja tutustunut ihmisiin erilaisissa yhteyksissä, kuten koulussa, yhdistystoiminnassa ja co write -yhteyksissä. Vuosien aikana mulle on myös kehittynyt aika hyvä tutka siinä, minkälaisten ihmisten kanssa oon luovimmillani. Heitä oon pyrkinyt saamaan tiimiini - siinä lopulta aika hyvin onnistuen. On myös tärkeää miettiä, missä apua tai tukijoukkoja tarvitsee ja sitten vain pyytää apua ja tukea. Useimmiten ihmiset auttavat, kun uskaltaa vähän laittaa itseään alttiiksi. Pidän myös äärimmäisen tärkeänä sitä, että tekijät ja erityisesti naistekijät tukevat toisiaan. Jostain syystä miesten tuntuu olevan helpompaa hehkuttaa kollegoiden tekemisiä kun taas naisilla ilmenee sitä iänikuista kateutta ja ajattelutapaa että toisen menestys olisi itseltään pois. Tästä päästään vastavuoroisuuteen: jos tuet muita, he todennäköisesti myös tukevat sinua.

Kerro sun uudesta sinkusta miten se syntyi?

Kolmesataa-sinkku kertoo tilanteesta, jossa itse olin muutama vuosi sitten, kun elämä tuntui täysin lohduttomalta. Onneksi tuo tilanne muuttui ja aloin pikkuhiljaa päästä takaisin kiinni elämään. Ja se tapahtui nimenomaan musiikin avulla.

Itse sinkku syntyi paljon tuota lohdutonta hetkeä myöhemmin, ensin varovaisena tekstipätkänä:

Mikä mua silloin esti vaik ahdisti niin helvetisti.
 Taisin miettiä et mun äiti ei ikinä siitä selviäisi.

Ei siitä oo ku vähän yli kolmesataa päivää.

Melodia syntyi myöhemmin biisileirillä Sami Kurpan tekemän träkin päälle ja lopullisen tekstin tein Saara Törmän kanssa noin vuosi sitten. Oikeanlaista tuotantoa tuolle tai muillekaan biiseilleni ei löytynyt ihan ensimmäisillä kokeiluilla, joten se piti etsiä itse. Istuin viime keväänä pitkiä päiviä Logicin äärellä ja äänitin satamäärin lauluraitoja, joista tein erilaisia äänimassoja korvaamaan instrumentteja. Nämä raidat otti haltuunsa Sami Tamminen, joka ruuvasi lopulliset tuotannot viime kesän aikana. Tuon ensimmäisen tekstipätkän kirjoittamisen ja masterointipäivän välillä meni arviolta 16 kuukautta.

Kolme vinkkiä artisti-urasta haaveilevalle!

1. Älä kiirehdi. Koskaan ei oo niin kiire aloittaa artistiuraa, että se kannattais tehdä ilman selkeää visiota siitä, minkälainen artisti haluaa olla ja minkälaista musaa haluaa esittää. Jos oma suunta ei meinaa löytyä, jatka etsimistä ja kokeilemista. Kirjoita eri ihmisten kanssa. Kyllä sen sitten tietää, kun oikea suunta alkaa muotoutua.

2. Etsi ympärillesi ihmisiä, joista inspiroidut ja jotka saavat sinunkin osaamisesi nousemaan uudelle tasolle. Muiden ihmisten merkitys voi olla äärimmäisen suuri juuri sinun musiikkisi muotoutumisessa, eikä sen tarvitse tarkoittaa sitä että musiikkisi olisi yhtään vähemmän omaehtoista.

3. Ole rehellinen itsellesi, kuuntele omaa intuitiota (jos et osaa, opettele kuuntelemaan sitä). Tee lauluja sellaisista asioista, joista haluat laulaa. Ole aito oma itsesi. Se kiinnostaa ihmisiä.

Kuuntele uusin sinkku tästä:

"KOLMESATAA"

Suosittelemme katsomaan MYös tämän 8-osaisEn dokumentin matkasta kohti Eroman ensimmäistä soolojulkaisua:

KATSO DOKUMENTTI TÄSTÄ

Lisäksi Eroma löytyy myös Facebookista ja instagramista:

Instagram

Facebook

Kiitos Eromalle haastattelusta. Toivotamme menestystä!

Uusimmat postaukset