TALVIUNILLA


Syksy on kiireistä aikaa. Usein aloitamme silloin uusia harrastuksia, tsemppaamme eroon kesäkiloista tai mitä kukin vaan keksii. Viimeistään tässä kohtaa minulla alkaa olla olo, että voi kunpa olisin sitä horrostavaa tai talviunta vetelevää sorttia. En ole ja nyt täytyy vaan puskea läpi loskan ja pimeän.

On erikoista, miten vaikeaa on hallita aikaa ja voimavaroja etenkin silloin, kun suhtautuu tekemisiinsä intohimoisesti. Olen itse hyvin vahvasti kausi-ihminen ja elämä ja arki tuntuvat etenevän jaksoina, projekteina ja kausina. Ja toki esimerkiksi teatterityöt menevätkin aina niin. Ensin esitystä harjoitellaan kolmesta kuuteen viikkoa ja sitten se on valmis. Sen jälkeen sitä esitetään suosiosta riippuen muutamasta kuukaudesta jopa kahteen vuoteen.

Vuosisuunnitelma

Vasta viime aikoina olen alkanut oppimaan, etten stressaa ihan kaikesta koko ajan. Hyvä esimerkki tähän on vaikka teatteriproduktion harjoitukset. Käsikirjoitus sisältää monesti noin 80-100 sivua tekstiä, josta melkoisen monta lausetta tulee oppia ulkoa. Tyylilajista riippuen mukana saattaa olla myös laulua, tanssia tai muuta erityistä harjoitusta vaativaa taitoa, jota näyttämöllä tarvitaan. Ohjaajalla on suunnitelma, kuinka teemme sen, budjetoimme ajan ja saamme esityksen valmiiksi. Vasta nyt, hirmuisen määrän näytelmiä jo päähäni tankanneena, osaan rentoutua itse prosessiin. En stressaa enää, muistanko ja osaanko, vaan keskityn kulloiseenkin työvaiheeseen täysillä. Huomaan myös tuon tietyn rauhan hiipivän muihinkin projekteihin. Tärkeintä on tietää mitä on tekemässä, aikatauluttaa ja suunnitella se - ja sitten tehdä.

Älä stressaa

Kuinka helppoa on todeta ”Älä stressaa” tai sanoa toiselle, että ”Kaikki järjestyy”. Tuo lause sisältää niin paljon enemmän syvää ymmärrystä ja viisautta, kuin vain se arjen tasolla heitetty kommentti. Mutta mitä se todella tarkoittaa minulle juuri nyt? Sitä, että on paljon stressin aiheita. Todella paljon huolia ja murheita, omia tavoitteita ja omia suunnitelmia, joille täytyy löytää aika ja kaikki tuntuu kaatuvan ajan, unen ja ties vaikka vitamiinien puutteen ta