TALVIUNILLA


Syksy on kiireistä aikaa. Usein aloitamme silloin uusia harrastuksia, tsemppaamme eroon kesäkiloista tai mitä kukin vaan keksii. Viimeistään tässä kohtaa minulla alkaa olla olo, että voi kunpa olisin sitä horrostavaa tai talviunta vetelevää sorttia. En ole ja nyt täytyy vaan puskea läpi loskan ja pimeän.

On erikoista, miten vaikeaa on hallita aikaa ja voimavaroja etenkin silloin, kun suhtautuu tekemisiinsä intohimoisesti. Olen itse hyvin vahvasti kausi-ihminen ja elämä ja arki tuntuvat etenevän jaksoina, projekteina ja kausina. Ja toki esimerkiksi teatterityöt menevätkin aina niin. Ensin esitystä harjoitellaan kolmesta kuuteen viikkoa ja sitten se on valmis. Sen jälkeen sitä esitetään suosiosta riippuen muutamasta kuukaudesta jopa kahteen vuoteen.

Vuosisuunnitelma

Vasta viime aikoina olen alkanut oppimaan, etten stressaa ihan kaikesta koko ajan. Hyvä esimerkki tähän on vaikka teatteriproduktion harjoitukset. Käsikirjoitus sisältää monesti noin 80-100 sivua tekstiä, josta melkoisen monta lausetta tulee oppia ulkoa. Tyylilajista riippuen mukana saattaa olla myös laulua, tanssia tai muuta erityistä harjoitusta vaativaa taitoa, jota näyttämöllä tarvitaan. Ohjaajalla on suunnitelma, kuinka teemme sen, budjetoimme ajan ja saamme esityksen valmiiksi. Vasta nyt, hirmuisen määrän näytelmiä jo päähäni tankanneena, osaan rentoutua itse prosessiin. En stressaa enää, muistanko ja osaanko, vaan keskityn kulloiseenkin työvaiheeseen täysillä. Huomaan myös tuon tietyn rauhan hiipivän muihinkin projekteihin. Tärkeintä on tietää mitä on tekemässä, aikatauluttaa ja suunnitella se - ja sitten tehdä.

Älä stressaa

Kuinka helppoa on todeta ”Älä stressaa” tai sanoa toiselle, että ”Kaikki järjestyy”. Tuo lause sisältää niin paljon enemmän syvää ymmärrystä ja viisautta, kuin vain se arjen tasolla heitetty kommentti. Mutta mitä se todella tarkoittaa minulle juuri nyt? Sitä, että on paljon stressin aiheita. Todella paljon huolia ja murheita, omia tavoitteita ja omia suunnitelmia, joille täytyy löytää aika ja kaikki tuntuu kaatuvan ajan, unen ja ties vaikka vitamiinien puutteen takia. Työ ei kuitenkaan tekemällä lopu, joten älä stressaa, sillä kaikki järjestyy! Juuri niin. En voita mitään sillä, että kerään kaikki paineet ja tekemättömät työt valtavaksi vuoreksi, jota raahaan mukanani. Mutta kuinka laittaa kaikki tuo järjestykseen? Mitä minulle tarkoittaa älä stressaa?

Vinkit Jouluun Huolivuori kasattu, check! Joulukin on ovella, check! Aika ei riitä mihinkään, check!

Mitä jos joulun kuumimmat vinkit olisivatkin: 1. Älä stressaa., 2. Tee suunnitelma.,

3. Mene ”talviunille”.Täh?!? Ainakin ”Älä stressaa!” toimii varmasti, jos sitä vain oikeasti syventyy miettimään. Huolivuoret saa hanskaan suunnittelemalla ja joskus voi ihan oikeasti mennä talviunille, olla väsynyt, nukkua päikkäreitä ja virua viltin alla. Se tuskin onnistuu, jos koitat ottaa torkut huolivuoren varjossa. Vinkkini jouluun ovat siis: Tee suunnitelma. Suunnitelma siitä, kuinka klaaraat tämän loppuvuoden ja mihin asioihin kannattaa keskittyä ja mihin ei. Mieti, mikä auttaa sinua jaksamaan ja mikä tuhlaa voimavarojasi joutavanpäiväiseen. Lepää ja tee niitä asioita, jotka lisäävät hyvinvointia, palauttavat ja rentouttavat. Asioita, jotka todella lataavat akkuja, eivätkä tyhjennä niitä. Kun joulu koittaa, muista, että elämä ei lopu siihen. Kaikkiin niihin asioihin, jotka jäävät kesken voit tarttua uudelleen heti joulun jälkeen. Jos kesäkilo-projektisi ei nyt onnistunut, on seuraavaan kesään vielä aikaa. Älä siis stressaa!

”Teetkö muka itse vuosisuunnitelman?” Minulta kysyttiin suoraan näin, kun puhuin asiasta ystäväni kanssa. En ollut tehnyt sitä koskaan aikaisemmin, mutta nyt, kun olen laittanut kalenterini väliin vuosisuunnitelman, johon olen kirjannut ensi vuoden tavoitteita, suunnitelmia, maaleja, joihin pyrin pääsemään sekä niiden aikataulun, voin todella sanoa itselleni ”Älä stressaa.” ja uskoa sen. Voimia ja iloa vuoden loppusuoralle! Ja hirmuisen jännittäviä hetkiä joulua odotellessa!

Juha

Uusimmat postaukset