TÄHTITAIVAALLA: KARU

Artisti, Karu

TÄHTITAIVAALLA-Haastattelusarjassa pääsemme tutustumaan

erilaisiin artisteihin ja heidän matkaansa musiikkialalla. Saamme myös kuulla, miten he ovat selvittäneet vaikeita hetkiä urallaan ja miten heistä on tullut levyttäviä artisteja.

Haastattelimme artistia ja lauluntekijää nimeltä KARU, jolta on tänä vuonna ilmestynyt kaksi sinkkua. KARU pääsi myös yhden Suomen menestyneimmän tuottajan, Jurek Reunan, mentoroitavaksi biisintekijänä, joten tästä naisesta kuullaan vielä monella tapaa.

- - -

Kuka olet ja mitä sulle kuuluu just nyt?

Olen biisintekijä ja laulaja. Julkaisin tänä syksynä toisen sinkkuni Orkideat, joten kuuluu tosi hyvää. Olen tosi innoissani kun pääsen tekemään sitä mitä rakastan eli musiikkia.

Mistä sun laulut syntyy ja miten?

Se riippuu vähän työvaiheesta. Alkuvaiheessa luomistyötä mulle on tärkeetä laiskotella, nähdä ihmisiä, elää. Ilman niitä hetkiä ei synny mun lauluja. Sitten kun alkaa kirjoitusvaihe, saatan erakoitua pitkiksikin ajoiksi. Päivät voivat hujahtaa niin, että havahdun vasta viideltä iltapäivällä siihen että oon pianolla yöpaita päällä ja aamiainen on edelleen syömättä. Kliseistä taiteilijaelämää siis ;) Sama saattaa tapahtua siinä vaiheessa, kun äänitän biisien esituotantoja, käytännössä vain mikrofoni ja Logic seuranani. Muut ihmiset tulevat mukaan mun musantekoon vähän myöhemmässä vaiheessa. Saatan istua co write -sessiossa muiden kirjoittajien kanssa tai sitten vietän päiviä tuottajan kanssa studiolla kehittelemässä esituotantoja eteenpäin. Nekin päivät ovat aina pitkiä ja vaikka nautin niistä niin sessioputkien jälkeen huomaan aina kaipaavani omaa aikaa. Ainakin mun kohdalla laulunkirjoittajan arki on sekoitus sosiaalisuutta ja erakkoelämää.

Millainen on popparin/lauluntekijän päivä? Kerro jostain päivästä?

Ihaninta on mielestäni biisien tekeminen. Nautin tosi paljon erityisesti niiden tekemisestä muiden kanssa. Tykkään alkaa tekemään heti aamusta, ja tiukalla aikataululla. Deadline on mun paras muusa, ja ollaan usein saatu loistobiisejä aikaan kiireessä. Hetki, kun kuunnellaan yhdessä juuri tehdyn biisin eka demo, on taikaa. Vähän aikaa on aina olo, että tämä on paras biisi maailmassa. Se ei kestä ikuisesti, joten nautin siitä niin kauan kuin voin, ja kuuntelen uutta biisiä luupilla ainakin sen illan. Rakastan laulamista, ja saan itseni usein kiinni laulamasta kaduilla ääneen. Tarvitsen myös yksinäisyyttä, joten vietän paljon aikaa itsekseni kotona. En juurikaan kuuntele kotona musiikkia, mutta aina paikasta toiseen matkustaessani kuuntelen uusia julkaisuja ja inspiroidun. Aivoni nollaan katselemalla sarjoja maratonina.

Millaiset askeleet on vienyt kohti artistiutta?

Oman unelman jääräpäinen seuraaminen ja pään hakkaaminen seinään uudestaan ja uudestaan. Teen musiikkia, koska en voi olla tekemättä. En voi olla laulamatta näitä lauluja. Tie ei ole ollut helppo eikä se ole sitä vieläkään. Aina puhutaan siitä miten paljon työtä on tehtävä, ja se on totinen tosi. Olen ottanut riskejä ja seurannut unelmaani, vaikka se on täysin järjetön ja hyvin epävarma investointi. Koskaan en ole katunut yhtäkään päätöstä valita musiikki. Elämässä on tehtävä sitä, mikä tekee onnelliseksi ja mikä toteuttaa minuutta parhaiten.

Mikä on ollut artisti-urallasi suurin haaste? Miten olet selvinnut haasteista?

Suurin haaste on omien pelkojen voittaminen, oman äänen löytäminen. Itsensä on laitettava täysin likoon. En ole täysin maalissa vieläkään, mutta sanoisin, että olen selvinnyt tähän asti, koska olen kohdannut tarpeeksi esteitä. Tarpeeksi mudassa rämmittyään millään muulla ei enää ole väliä kuin sillä, mikä itsestä tuntuu hyvältä.

Kuinka pidät huolta omasta jaksamisesta? Mikä on sun supervoimasi?

Omasta jaksamisesta huolehtiminen ei usein ole päällimmäisenä listalla, ja tarpeeksi puurrettuani huomaan makaavani sängynpohjalla kuumeessa. Kehoni kai pitää siis jaksamisestani huolta puolestani. Supervoimani on ehkä avarakatseisuus. Tykkään lähtökohtaisesti jokaisesta kohtaamastani ihmisestä. Mietin paljon, mitä muut ajattelevat ja tuntevat, ja miksi he käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät. Minut on vaikea saada kummallisuudella hätkähtämään.

Tiimi on artistille tärkeä? Kuinka verkostoitua? Mistä olet löytänyt ihmiset ympärillesi?

Tiimini löytyi lopulta sattumalta musanteossa tapaamieni ihmisten kautta. Verkostoituminen on äärimmäisen tärkeää, mutta hiukan ujona introverttina en ole paras ihminen neuvomaan siinä ketään.

Kerro sun uudesta sinkusta miten se syntyi?

Biisin Orkideat kertsi tuli mun päähän joskus, kun katselin kuolleita kukkiani. Se oli heti mulle sarkastinen vertauskuva epäonnisista parisuhteista, mutta idea jäi hautumaan ja odottelemaan hetkeään. Yhtenä päivänä sitten aloin hahmotella säkeistöjä. Olen pitkään treenannut popbiisien tekemistä "kaavan mukaan", mutta omissa julkaistuissa biiseissäni olen tietoisesti rikkonut noita sääntöjä. Olen antanut itselleni luvan heittää säännöt syrjään, ja antaa enemmän tilaa intuitiolle. Orkideat kuvaa sitä, miten helposti pelkäävä tarrautuminen tukahduttaa rakkauden. Ylitsevuotavaiset rakkaudenosoitukset eli ylikastelu voivat pelästyttää. Itse ihailen sitoutuneita ihmisiä, ja heitän Orkideoissa pienen ironian varjon myös tätä päivää mielestäni leimaavan sitoutumattumuuden ylle.

Kolme vinkkiä artisti-urasta haaveilevalle!

Luota intuitioosi. Tee joka päivä töitä unelmiesi eteen. Ole rohkea!

Kuuntele uusin sinkku tästä:

ORKIDEAT

Lisäksi KARU löytyy myös Facebookista ja Instagramista:

Instagram

Facebook

Kiitos Karulle haastattelusta. Toivotamme menestystä!

Uusimmat postaukset