LUOVUUS KUULUU LAHJAKKAILLE ...JA LAPSILLE!

Kuinka usein olet kuullut alle kouluikäisen lapsen suusta seuraavat lausahdukset:

-“Ääneni ei ole tarpeeksi vahva”.

-“Mulla ei vain ole visuaalista silmää”.

-“Mä en pysy nuotissa”.

-“Multa puuttuu täysin rytmitaju”.

-“Maalaaminen ei oo mun juttu”.

-“Olen vain enemmän looginen ajattelija”.

-“Olen huono yhdistelemään oikeita värejä”.

-“En osaa sisustaa”, “en osaa maalata”, “en osaa laulaa”, “en osaa soittaa”.

Anna kun arvaan – et ole koskaan kuullut edellämainittuja lausahduksia pienen lapsen suusta!

Photo by pan xiaozhen on Unsplash

LAPSI EI KRITISOI LUOVUUTTAAN

Lapsi ei ajattele luovuudesta kuten aikuiset. Kun lapsi piirtää, hän tekee juuri sitä mitä hän kokee tärkeäksi sillä hetkellä. Hän valitsee värejä, jotka herättävät mielenkiinnon. Hän piirtää muotoja ja asioita, jotka tuntuvat hänelle mielekkäiltä. Pieni lapsi ei lopeta piirtämistä, koska isoveli ja äiti osaavat piirtää paremmin, tai koska maailmassa on taiteilijoita, jotka osasivat piirtää valokuvantarkasti jo nelivuotiaina. Lapsi ei lopeta laulamista, koska hänen äänensä on kelpaamaton, tai koska hän ei muista laulunsanoja. Hän ei lopeta tanssimista, koska se on noloa, tai koska hän ei osaa “oikeita” tanssiliikkeitä. Lapselle luovuus ei edes ole luovuutta - se on luontainen impulssi.

Photo by Rodolfo Sanches Carvalho on Unsplash

JATKA SIITÄ MIHIN JÄIT LAPSENA

Sulje silmäsi ja rauhoitu hetkeksi. Anna mielesi palata aikaan, kun olit vielä pieni lapsi ja toteutit luovia impulssejasi täysin estoitta. Tunne kehossasi miltä tuntui, kun itseilmaisu oli sinullekin impulssi, jota toteutit häpeilemättä. Muistatko ajan, kun vielä syöksyit suoraan värikynien kimppuun, kun näit lääkärin vastaanottoaulassa leikkipaikan? Muistatko, kun lauloit kaikkien kuullen täydessä linja-autossa ja äitisi koitti vihjata, että kannattaisi laulaa vähän hiljempaa? Muistatko, kun halusit juosta juhlasalin läpi kesken tärkeän puheen ja vanhempasi koittivat saada sinut istumaan paikoillasi?

Rakenna suhtautumisesi luovuuteen uudelleen ja jatka siitä mihin lapsena jäit. Miltä tuntuisi maalata kanvakselle ilman suunnitelmaa tai laulaa piittaamatta siitä, miten kappaleen melodian tai sanojen kuuluu mennä? Jos olet siihen lapsena pystynyt, pystyt siihen myös nyt!

-Anni

Lauluntekijävalmentaja, R-tist Academy

Uusimmat postaukset