IHMISTEN EDESSÄ


Meri Nenonen, näyttelijä

Ihmisten edessä oleminen on näyttelijä Meri Nenoselle tuttua. Mitä päässä pyörii juuri ennen esitystä? Eihän ammattilainen jännitä. Vai jännittääkö?

Ihmisten edessä

Odottelen keikkapaikan kellarissa. Soundcheck on tehty viime tingassa, yleisö alkaa saapua. Olen pukenut esiintymismekon ja meikannut, kohta pitäisi nousta lavalle. Soundcheckissä palleaa kiristi ja sormet tuntuivat pianon koskettimilla jähmeiltä. Istuudun kellarissa vanhan pianon ääreen. Rentoudun ja alan soittamaan. Tavoitan tutun biisin sellaisena kuin haluaisin sen muillekin esittää. Täällä se on helppoa, mutta miten voin löytää saman olotilan kohta alkavalla keikalla?

Ihmisten eteen meneminen on aina lataava tilanne. Uhkana on sosiaalinen hylkääminen ja mahdollisen epäonnistumisen tuottama häpeä. Jännitys ei katoa esiintymiskokemuksen karttuessa, sillä pelko ja innostus ovat saman lantin kääntöpuolet. Vasta kun esiintyminen lakkaa innostamasta, loppuu myös jännittäminen. Kun tehtävä ja puitteet ovat tutut, haaste on hallittavissa ja jännitys siedettävää. Mitä enemmän uutta ja ennenkokematonta tilanteessa on, sitä suuremman paineen kanssa saa painia.

Olen tänä keväänä aloittanut keikkailun oman bändin kanssa. Esitämme minun tekemiä biisejä. Laulan ja soitan pianoa, mutta parissa biisissä myös haitaria. Vaikka olen näytellyt, esiintynyt ja ollut musiikin kanssa tekemisissä koko ikäni, tilanne on nyt täysin uusi. Astun lavalle artistina, en näyttelijänä. On uskomattoman hienoa ja samalla jännittävää saada esittää omia biisejä bändin kanssa. Keikkajännityksen selättämisessä minua on auttanut palaaminen seuraavien perusasioiden äärelle:

Hengitä.

Hengitys rytmittää laulun fraasit. Sisäänhengitystä seuraa uloshengitys. Sisäänhengitys lataa, uloshengitys purkaa. Ennen uutta hengitystä on laskettava irti, rentoutettava lihakset, jotta ilma pääsee sisään. Jokainen hengitysten väli on tilaisuus laskeutua tähän hetkeen, päästää irti jännityksestä. Soitetun tai lauletun fraasin jälkeen koitan levätä näissä hetkissä tekemisen keskellä.

Esiintyessään ihminen paljastaa itsestään hyvin henkilökohtaisia asioita tulkintansa ja tunteidensa kautta. On haaste löytää julkisesti se hyvin yksityinen tila, josta oma tarina nousee. Hengittäminen on yksi tie oman itsen äärelle.

Näe, kuule ja tunne

Bändin kanssa olemme päättäneet aloittaa keikka menemällä rauhassa ennen H-hetkeä bäkkäriltä esiintymistilaan. Tsekkaamme soitinten ja mikkien paikat ja niiden vireen. Salissa näen kavereita, moikkaan