Useimmiten kysytyt kysymykset: laulaminen, laulutunnit ja laulutekniikka<a href='https://www.freepik.com/photos/music'>Music photo created by cookie_studio - www.freepik.com</a> laulutekniikka, laulutunnit, laulaminen


Kokosin tähän useimmin kysytyt kysymykset laulamisesta. Toivottavasti näistä on apua niille, jotka vielä miettivät laulutuntien tai ylipäänsä laulamisen aloittamista.Voiko kuka tahansa oppia laulamaan?


KYLLÄ! Olen nähnyt monta kertaa, että täysin kokematon laulaja oppii laulamaan hyvässä vireessä ja erilaisia kappaleita. Toki, jos lähtee rakentamaan laulutekniikkaa ns. nollasta, niin aikaa voi mennä yksi-kolme vuotta, ennen kuin äänellä pystyy laulamaan vireessä erilaisia helppoja pop/rock- kappaleita. Jos äänihuulissa ei ole todettua vikaa/vammaa, niin jokainen pystyy oppimaan terveellistä äänentuottoa ja kehittymään laulajana. 


Lahjakkuus auttaa aina –niin kuin muissakin taitoaineissa. Lahjakkuus kuitenkin riittää tiettyyn pisteeseen saakka, mutta ammattilaisuuteen tarvitaan kovaa treeniä, harjoitusten jatkuvaa toistoa sekä systemaattista harjoittelua.


Kuinka usein minun tulisi käydä laulutunneilla?


Tämä riippuu siitä missä olet menossa laulajana ja missä kunnossa laulutekniikkasi on, ja millaiset tavoitteet sinulla on. Jos olet aloittelija, niin suositus on kerran viikossa, jotta “oikeanlainen”, terve tekniikka kehittyy. Tunneilla kuulet opettajan esimerkkejä, ja saat oikeaa kuulokuvaa harjoittelemistasi tekniikoista. Opettaja kuulee myös, milloin onnistut ja milloin esimerkiksi laulat vahingollisella tavalla, joten kehittyminen on tehokkaampaa, kun käyt säännöllisesti tunneilla tarkistamassa, että missä mennään. Kotona aloittelija saattaa harjoitella tehottomasti, koska ei tiedä mitä pitäisi harjoitella tai miltä harjoitusten pitäisi tuntua.


Jos olet harrastanut laulua 2-5 vuotta, niin perusasiat ovat luultavimmin kunnossa. Harjoitteleminen voi olla jo itsenäisempää, koska tiedät ja tunnet kehosi ja instrumenttisi melko hyvin. Jos kuitenkin haluat kehittyä jossain perustekniikkaa vaativammassa tekniikassa, niin suosittelen menemään laulutunneille ainakin varmistamaan, että harjoittelet oikeita asioita. Väärän tekniikan poisoppiminen on paljon vaikeampaa kuin uuden oikean harjoitteleminen. 


Kokeneet laulajat voivat käydä tunneilla enemmän täsmäiskuina esim kuukauden ajan, tai kerran kuukaudessa. Ammattilaulajat käyvät harvemmin laulutunneilla, mutta vuosittain tekniikan tarkistaminen itseään kokeneemmalla opettajalla ei mielestäni ole lainkaan pahitteeksi.<a href='https://www.freepik.com/photos/music'>Music photo created by stockking - www.freepik.com</a> aloittelija, ammattilainen, esiintyminen, artisti, laulaja, laulaminen, laulutekniikka, laulutunnit


Miten kauan menee, että huomaan edistymistä ja tuloksia?


Tämä riippuu ennen kaikkea sinusta ja motivaatiostasi harjoitella. Opettajallakin on toki merkitystä, että osaako opettaja valita juuri sinun tarpeisiisi sopivat harjoitukset. Jos haluat kehittyä nopeasti, niin harjoittele tekniikkaa kerran päivässä vähintään tunti tai kahdessa osassa puoli tuntia. Jos harjoittelee kerran viikossa tai satunnaisesti, niin et voi odottaa tuloksia kovinkaan nopeasti. 


Miten kauan menee että voin kutsua itseäni ammattilaiseksi?


Laulajan ammattiopinnot kestävät usein kolmesta vuodesta kymmeneen vuoteen. Laulajaksi aloitetaan opiskelemaan usein ensin konservatoriossa, josta saa laulajan ammattitutkinnon. Tämän jälkeen jatketaan tyypillisesti joko ammattikorkeakouluun muusikon, lauluntekijän tai musiikkipedagogin opintoihin, tai Sibelius-Akatemiaan viisivuotiseen maisterikoulutukseen. Yhteenlaskettuna opinnot kestävät noin seitsemän-kahdeksan vuotta. 


Oman kokemukseni mukaan ammattilaulajalla on takanaan laulutunteja ja erilaista kokemusta esiintymisistä, keikoista tms. usein yli 10 vuotta. Tästä voi varmasti joku kuitenkin olla eri mieltä. Itse pidän ammattilaisuuden takeena tekemisen korkeaa laatua. Laulaja osaa laulaa eri tyylejä uskottavasti, vireessä ja kuulostaa myös livenä hyvältä. Hän osaa myös esiintyä vakuuttavasti, eikä jännitys häiritse esitystä liiaksi.


Toki myös itseoppineita laulajia on paljon, ja esimerkiksi kaikilla bilebändeissä ja laivoilla säännöllisesti työskentelevillä laulajilla ei ole välttämättä ammattitutkintoja alla, mutta alan kokemusta vähintään 5-10 vuotta. Ammattilaisuuteen ei mielestäni aina tarvitse tutkintoa.


Myös eri maiden kandi- ja maisteriopinnoissa on eroja. Esimerkiksi vaikka Englannissa suoritettava yliopistotasoinen, kolmivuotinen laulajan kandidaatin tutkinto vastaakin Suomen 4,5 vuoden ammattikorkeakoulututkintoa, niin sisällöt voivat erota toisistaan todella paljon. Englannissa laulajat eivät esimerkiksi suorita samalla laajuusasteella opintojaan kuin Suomessa, joten sieltä valmistuvat ovat oman kokemukseni mukaan taitotasoltaan suomalaisesta konservatoriosta (toinen aste) valmistuneiden tasoa. 


Miten saan lisää varmuutta laulamiseen?


Harjoittele perustekniikkaa tarpeeksi laajalla alueella niin, että osaat ne asiat, vaikka joku tulisi herättämään keskellä yötä. Laulajat, joilla on erittäin vahva perustekniikka ovat usein varmoja laulajia tilanteessa kuin tilanteessa. Perustekniikka on kuin peruskallio, jonka päälle on helppo harjoitella uusia vaikeampia tekniikoita. Usein oppilaat kiirehtivät harjoittelemaan vaikeampia tekniikoita, vaikka perusasiat ovat huteralla pohjalla.


HAASTA ITSEÄSI ERI TILANTEISSA JA OPETTELE TUNTEMAAN KEHOSI LIIKKEET


Testaa tekniikkaasi erilaisissa tilanteissa. On aivan eri asia laulaa akustisesti kitaran kanssa ilman äänentoistoa kuin isolla lavalla ison bändin kanssa korvamonitoreiden tai avomonitoreiden kanssa. 

Mene jännittäviin tilanteisiin ja haasta itseäsi esiintyjänä. Usein esiintymistilanne kertoo, missä vaiheessa olet teknisesti menossa. Suoritukseen vaikuttaa mm. jännitys, yleisö ja oma fiilis.

Hyvä laulutekniikka auttaa pitämään suorituksen laadukkaana, vaikka vähän jännittäisi tai kuulisi itsensä lavalla huonosti. Kun laulutekniikka on hallussa, tiedät miltä haluat kuulostaa ja miltä kuulostat, niin voit keskittyä tulkintaan, yleisöön ja itse esiintymiseen.


Se, että tunnet mitä kehossa tapahtuu auttaa todella paljon eri tilanteissa. Mielestäni hyvästä kehotietoisuudesta on valtavasti apua. Monesti keikalla olla tilanne tilanne, jolloin et vain kuule itseäsi ja silloin on pakko luottaa kroppaan.


Miksi en kehity?


Jos kehittyminen takkuaa, niin käy läpi harjoitusrutiinisi. Miten usein harjoittelet, mitä harjoittelet ja miksi? Kaiken harjoittelun tulee tukea tavoitettasi, eli mihin haluat päästä? Älä treenaa mitä sattuu ja milloin sattuu. Treenipäiväkirjan pitäminen auttaa hahmottamaan mitä oikeasti teet, milloin ja mitä olet jo tehnyt ja kuinka kauan.


Joskus myös saattaa treenata samantasoisia juttuja liian pitkään eikä ymmärrä, että “tänhän mä jo osaan” ja nyt on aika siirtyä haastavimpiin juttuihin. Jos olet varma, että treenaat juuri oikeita asioita ja säännöllisesti, olet jatkanut harjoittelua vähintään kolme kuukautta, eikä MINKÄÄNLAISTA kehittymistä ole näkyvissä, niin käy tarkistamassa tilanne laulun ammattilaisen luona. 


kehittyminen, laulutekniikka, laulaja, turhautuminen, miksi en kehity, ongelma, laulutunnit

Jos ääniongelma ei korjaannu säännöllisen oikean treenin kanssa, niin on hyvä käydä varmuuden vuoksi myös kuvauttamassa äänihuulet foniatrilla. Siellä nähdään, onko äänihuulissa kenties polyyppeja, kyhmyjä tai hermotushäiriöitä, jotka estävät normaalin äänentuoton.


Laulu on instrumenttina haastava, koska SINÄ olet se instrumentti. Kehosi ja mielesi on erilainen joka päivä ja esimerkiksi stressaavat tilanteet elämässä tai ylirasitus voi olla myös syynä kehittymisen loppumiseen. Mieti elämäntilannettasi? Miten voit tällä hetkellä? Laulussa mennään välillä taaksepäin ja välillä eteenpäin ja välillä junnataan paikoillaan. Se on normaalia. Joskus joudut tekemään pitkään töitä ennen kuin se “ahaa!” -elämys ilmestyy. Ei siis kannata luovuttaa, jos tuntuu ettet kehity. Laulutekniikan kehittyminen vaatii yksinkertaisesti myös aikaa ja ahkeraa treeniä.


Mistä tiedän, millainen laulunopettaja sopii minulle?


KOKEILE ERI OPETTAJIEN TUNTEJA


Tähän on todella vaikea vastata, mutta sanon että kokeilemalla eri opettajien tunteja. Helpompi on vastata siihen, että millainen opettaja on sinulle vääränlainen. Jos kemiat eivät pelaa tai jos opettaja ei ymmärrä sinua tai sinun tarpeitasi, niin kannattaa vaihtaa. Laulunopettajia kyllä löytyy! Joskus jo ensimmäisellä tunnilla näkee ja tuntee, että kannattaako tämän opettajan kanssa jatkaa useamman tunnin ajan. Ehkä kannattaa kuitenkin käydä ainakin kolmella tunnilla, jotta näkee, lähteekö yhteistyö kehittymään oikeaan suuntaan..


YHTEISYMMÄRRYS ON TÄRKEÄÄ


Lauluopettajan valinta on vähän sama asia kuin terapeutilla käynti. Yhteisymmärrys joko syntyy tai on syntymättä. Laulunopetus on henkilökohtaista ja siihen vaaditaan kokonaisvaltaista ihmistuntemusta. Usein opettaja kuulee ja näkee sinusta henkilökohtaisiakin asioita, koska laulamiseen vaikuttavat niin monet asiat. Mieti myös, oletko valmis ottamaan vastaan erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä. Ammattilainen kuulee eri asioita kuin sinä ja joskus ne saattavat tulla myös yllätyksenä itselle.


Opettaja kannattaa myös valita siten, että hän edustaa samaa musiikkityyliä, tai hänellä on kokemusta niistä asioista, joita sinä haluat harjoitella. Jos haluat olla artisti ja laulaa pop-musiikkia, niin ei ehkä kannata mennä perinteisille klassisen laulun tunneille laulamaan lead-laulua saksaksi. Tai jos haluat laulaa raskasta musiikkia ja oppia "örisemään", niin valitse rokkiin ja heavymetal-musiikkin erikoistunut opettaja. 


TURVALLISUUS JA POSITIIVINEN ILMAPIIRI


Tunneilla saatetaan itkeä, nauraa ja tuskastua. Hyvän opettajan kanssa sinulla on turvallinen ja positiivinen olo. Opettaja ei saa koskaan haukkua sinua tai painaa alas. Opettajan tehtävä on nostaa sinua ylemmäs ja saada kaikki potentiaalisi käyttöösi! Opettajan kuuluu toki haastaa sinua, mutta sen tulisi aina tapahtua hyvässä hengessä. Muista, ettei opettaja harjoittele ja tee musiikillisia valintoja sinun puolestasi. Suurimman työn teet sinä itse.Toivottavasti näistä oli apua! Laittakaa lisää kysymyksiä kommenttikenttään, ja mistä aiheista toivoisitte blogipostauksia?


-TaruUusimmat postaukset