Varma ja taitava esiintyjä osa 1

Voitko sinä olla varma ja taitava esiintyjä?

Ajattelin koota tähän ensimmäiseen postaukseen muutaman kysymyksen, joita minulta melko usein kysytään. Kun vastaan niihin, vastaan toivottavasti samalla myös johonkin, mikä sinua askarruttaa.

Mihin laitan kädet?

Hyvä kysymys. Kädet roikkuvat molemmilla sivuilla kieltämättä vähän kummasti, jos niillä ei ole mitään tekemistä. Melko luonnollinen paikka käsille on juuri siinä, missä ne ovat. Ja, minulta ei koskaan kysytä, mihin laitan jalat tai pään ja niin edelleen.

Me olemme kädellisiä ja teemme käsilläme paljon asioita, siksi on luonnollista että jännittävässä tilanteessa mieleen tulee, pitäisikö myös käsien osallistua jotenkin tilanteeseen. Vastaus siihen on yhtä luonnollinen.

Millainen tyyppi sinä olet? Oletko elehtivä ja innokas selostaja vai kenties hillitympi ja rauhallisempi esiintyjä? Yritä toimia itsellesi rennolla ja luontevalla tavalla. Toki voit pitää kätesi vaikka puuskassa, mutta se ei välttämättä anna sinusta kovin rentoa kuvaa. Saatat vaikuttaa etäiseltä jahieman varautuneelta, jopa ylimieliseltäkin. Ehdotukseni olisi testata peilin edessä, miltä kädet näyttävät ja mitä ne alkavat puuhailla. Koita pitää ne aluksi liimattuna kylkiin täysin liikkumatta. Miltä se näyttää?

Tai entäpä, jos vähän rentoudut ja annat käsien osallistua hieman? Jos tuntuu, että käsien liike menee liialliseksi huitomiseksi, voit toki varautua vaikka jollain turva-asennolla. Laita kädet lantiolle, puuskaan tai risti kädet vatsan päälle, tai ota kiinni mikkiständistä! Jos huomaat yhtäkkiä elehtiväsi käsilläsi liikaa, sinulla on keino rauhoittaa niiden tilanne laittamalla ne luontevalle ja ominaiselle paikalleen.


Miten muistan kaiken?

Siten, että opettelet kaiken, mitä tarvitsee muistaa ulkoa tarpeeksi hyvin. Siinä yksinkertainen ohje. Jos sinulla on epävarma olo tai jos et muista jotakin, harjoittele lisää. Jännittävässä tilanteessa unohtaminen on mahdollista, joten siksi sinun kannattaa harjoitella asia hieman liian hyvin ulkoa, että voit olla varma osaamisestasi. Jos haluat testata muistiasi, voit harjoitella esiintymistä esiintymällä jollekin tutulle.

Voit myös kuunnella vaikkapa musiikkia ja uutisia tai tehdä jotain samanaikaisesti, kun harjoittelet esiintymistä. Ylimääräiset häiriötekijät toimivat hyvin jännitystä simuloivana esimerkkinä ja niiden avulla huomaat, miten paljon jännitys voi sotkea kuvioita. Jos esiintymistilanne on sellainen, että voit käyttää tukena muistiinpanoja, tee niistä itsellesi niin selkeät, että näet tarvittaessa yhdellä vilkaisulla, missä mennään. Esimerkiksi ranskalaiset viivat toimivat loistavasti. Muutama avainsana muistiin ja hyvä tulee!Entä jos unohdan?

Entä sitten, jos unohdat? Sehän on täysin inhimillistä. Jos mokaat, niin se ei haittaa. Kukaan yleisössä ei taatusti toivo sinun epäonnistuvan tai iloitse mahdollisesta pulaan joutumisestasi. Omituisen tilanteesta tekee korkeintaan sinun oma omituinen toimintasi. Tämä on vähän kaksipiippuinen juttu. Voit jatkaa suvereenisti eteenpäin siitä, mistä kiinni saat, älä siis hätäänny ja panikoi. Ja toisaalta, jos sinulle tulee totaalinen muistikatko ja koitat epätoivoisesti pitää langat käsissäsi, ettet paljastuisi yleisölle, paljastuit jo. Yleisökontaktin ja orgaanisen vuorovaikutuksen kannalta voi olla jopa hedelmällisempää todeta reilusti, ”Mihinkäs minä jäinkään?”, kuin yrittää sätkiä tilanteessa epätoivoisesti. Luultavasti juuri tuolla hetkellä, kun sinusta tuntuu, että koko maailma romahtaa, yleisössä ihaillaan, kuinka ammattimaisesti hoidit tilanteen ja kuinka taitava ja varma esiintyjä olet. Kiitos että luit ensimmäisen osan.

Julkaisemme muutaman kirjoituksen mittaisen ”Varma ja taitava esiintyjä” -blogisarjan ja toivomme, että kommentoit ja vinkkaat rohkeasti aiheita, joista haluaisit lukea lisää, tietää enemmän, oppia, tutkia...

Esiintyminen on niin laaja aihe, että tällaisessa kirjoituksessa kaikki jää helposti yleiselle tasolle. Esiintymisjännitys on varmasti yksi todella kiinnostava aihe ja esim. esiintymisjännityksestä voit lukea lisää täältä Anna muutenkin palautetta ja kommentoi ja jaa rohkeasti, jos sinusta tuntuu, että blogistamme saa arvokasta ja hyödyllistä tietoa, vinkkejä ja uusia ajatuksia!

Olit sitten musiikin tai teatterin opiskelija, harrastaja tai ammattilainen, olemme R-tist Academyllä sinua varten. Pysythän terveenä!

Terkuin Juha

Uusimmat postaukset